Спецификација предмета за књигу предмета | ||||
Студијски програм | Васпитач деце предшколског узраста | |||
Изборно подручје (модул) | ||||
Врста и ниво студија | Основне струковне студије-први ниво | |||
Назив предмета | Исхрана и дијететика деце јасленог узраста | |||
Наставник (за предавања) | Добричић-Чеврљаковић Д. Невенка | |||
Наставник/сарадник (за вежбе) | Чеврљаковић М. Ива | |||
Наставник/сарадник (за ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 4 | Статус предмета (обавезни/изборни) | обавезни | |
Услов | ||||
Циљ предмета |
Стицање знања о значају исхране за правилан раст и развој детета као и у очувању његовог здравља; упознавање са основним појмовима о хранљивим материјама, хранљивим намирницама и потребама људи за њима; развијање свести о улози васпитача у васпитној функцији здравог начина живота; оспособљавање студената да процене исхрану и стање ухрањености деце у јаслицама, социјалним и здравственим установама; указивање на значај планирања, организовања и начина исхране деце у формирању навика правилне исхране код деце у јаслицама, социјалним и здравственим установама; | |||
Исход предмета |
По одслушаном курсу и положеном испиту од студента се очекује да: дефинише основне појмове о хранљивим материјама, намирницама и храни; разуме значај исхране за правилан раст и развој детета и његово здравље; примени знање о принципима правилне исхране као васпитне и превентивне мере у професионалном раду и животу; анализира модел јеловника у складу са енергетским и нутритивним потребама деце према узрасту; планира и организује исхрану са циљем формирања здравих навика код деце; препозна и спречи настанак болести изазваних храном; |
|||
Садржај предмета | ||||
Теоријска настава |
Дефиниција хране и њен утицај на здравље; Хранљиве материје (нутријенти);Намирнице, животне; Енергетски аспекти хране и намирница; Основне функције хране; Препоруке за правилну исхрану; Исхрана различитих група становништва; Исхрана и масовне незаразне болести; Значај исхране за раст и развој деце у јаслицама, социјалним и здравственим установама; Основни појмови о исхрани деце: дневне енергетске потребе дечјег организма, избор намирница и хранљивих материја зависно од узраста детета; Дијететске намирнице: формуле за одојчад, дечја храна; Основна начела припремања хране и оброка у исхрани деце; Улога васпитача у формирању навика правилне исхране:техника храњења, врста хране, време оброка, распоред уноса воде; | |||
Практична настава (вежбе, ДОН, студијски истражива-чки рад) | Животне намирнице:карактеристике; Одређивање стања ухрањености; Антропометријска мерења; Анкета исхране; Израчунавање енергетских вредности састава појединих намирница; Коришћење интернет база; Анализа формула и хране за децу, састав, декларација; Дијететски суплементи: процена садржаја минерала, витамина; Хигијенска исправност воде за пиће; Контрола здравствене исправности намирница и дијететских производа; Закон о храни; Техника храњења (бочицом, кашичицом); Припрема оброка, детета и прибора за храњење; Анализа модела јеловника у складу са енергетским и нутритивним потребама деце према узрасту; | |||
Литература | ||||
1 | Станимировић С., Броматологија, Фармацеутски факултет универзитета у Београду, Београд, 1988 | |||
2 | Мирић М., Шобајић Ш., Здравствена исправност намирница, Завод за издавање уџбеника, београд, 2002 | |||
3 | Степановић Р., Исхрана у педијатрији, Савремена администрација, Београд, 1991 | |||
4 | Николић М., Дијететика, WUS Аустриа, Медицински факултет, Ниш, 2008 | |||
5 | Филиповић Д., Исхрана здраве и болесне деце, Наука, Београд, 2000 | |||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски истраживачки рад | Остали часови |
2 | 2 | |||
Методе извођења наставе |
Предавања, вежбе, презентације, консултације, коришћење домаће и стране литературе, семинарски рад | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | 50 | Завршни испит | 50 | |
активност у току предавања |
2 | писмени испит | 50 | |
практична настава | 12 | усмени испит | ||
колоквијуми | 20 | |||
семинари | 2x8=16 | |||