Спецификација предмета за књигу предмета | ||||
Студијски програм | Васпитач деце предшколског узраста | |||
Изборно подручје (модул) | ||||
Врста и ниво студија | Основне струковне студије-први ниво | |||
Назив предмета | Општа хигијена | |||
Наставник (за предавања) | Сања Р. Драча | |||
Наставник/сарадник (за вежбе) | Ива М. Чеврљаковић | |||
Наставник/сарадник (за ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 3 | Статус предмета (обавезни/изборни) | обавезни | |
Услов | ||||
Циљ предмета |
Стицање знања о хигијени као науци и њеном значају; указивање на значај улоге васпитача у формирању хигијенских навика код деце; упознавање индикатора загађења животне средине и ризика које имају на здравље; стицање знања о значају хигијене исхране; упознавање са значајем менталне хигијене и спречавања деловања фактора штетних по психо-физичко здравње човека. | |||
Исход предмета |
По одслушаном курсу и положеном испиту од студента се очекује да познаје основне појмове хигијене; да разуме значај и задатке које данас хигијена има као превентивна медицинска дисциплина; да учествује у формирању хигијенских навика код деце и адолесцената; да препозна најважније фактора ризика који утичу на појаву различитих oбољења; да анализира и оцени значај кључних учесника у предузетим хигијенским мерама и активно учествује у њима. |
|||
Садржај предмета | ||||
Теоријска настава |
Усвајање правила одржавања личне хигијене, хигијене коже, косе, ноктију, усне дупље, гениталних органа, одевања, сна, одмора, рекреације; Ментална хигијена дечје доби и доби адолесцената, Хигијена исхране, значај правилне исхране на раст и развој, епидемиолошки значај хране, исправност животних намирница; Припрема и транспорт хране-ХАССП систем, Комунална хигијена, Водоснабдевање, исправност воде за пиће; Дезинфекција воде; Диспозиција отпадног материјала; Клима и утицај на здравље; радијација; Санитарно-хигијенски услови у предшколским установама; Хигијена предшколских објеката, санитарни надзор; Хигијена у ванредним условима, епидемије, природне и друге непогоде, ратни услови. | |||
Практична настава (вежбе, ДОН, студијски истражива-чки рад) | Упознавање са улогом васпитача у формирању личних хигијенских навика код деце; Хигијена исхране, процена стања ухрањености; Исхрана у предшколским установама; Контрола исправности намирница и предмета опште употребе, законски оквири; Фактори који утичу на здравље деце у предшколским установама; Дезинфекција, дезинсекција и дератизација. | |||
Литература | ||||
1 | Коцијанчић Р. И сарадници. Хигијена. Завод за уџбенике и наставна средства, Београд, 2002. | |||
2 | Видановић И, Колар Д. Ментална хигијена, Линеа, Београд, 2003. | |||
3 | Кристифоровић-Илић М., Хигијена са медицинском екологијом. Ortomedics, Нови Сад, 2003. | |||
4 | Митровић, Р. И сар., Хигијена: уџбеник, Медицински факултет Универзитета Ниш, Галаксија, Ниш, 2009. | |||
5 | ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски истраживачки рад | Остали часови |
2 | 1 | |||
Методе извођења наставе |
Предавања, вежбе, коришћење домаће и стране литературе. Колоквијуми својим садржајем обухватају градиво предвиђено наставним планом и програмом које је реализовано на предавањима и полажу се писменим путем. Семинарски радови се припремају у писменој форми и презентују усменим путем. Број бодова који се остварује за семинарски рад зависи од квалитета рада. Теме семинарских радова се одређују у вези са предвиђеним планом и програмом предмета и према интересовању кандидата. Консултације се одвијају једанпут недељно, индивидуалним радом са студентима. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | 50 | Завршни испит | 50 | |
активност у току предавања |
15 | писмени испит | ||
практична настава | усмени испит | 50 | ||
колоквијуми | 10 | |||
семинари | 25 | |||